reklam
reklam
World Press Federation
World Press Federation
Rusya Dışişleri Bakanı: Müzakereler önemli ama Ukrayna kendi halkını ‘sivil kalkan’ olarak kullanıyor
  • Çilingir Haber
  • Gündem
  • Rusya Dışişleri Bakanı: Müzakereler önemli ama Ukrayna kendi halkını ‘sivil kalkan’ olarak kullanıyor

Rusya Dışişleri Bakanı: Müzakereler önemli ama Ukrayna kendi halkını ‘sivil kalkan’ olarak kullanıyor

Antalya'daki üçlü zirve sonrası açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Bugünkü görüşmememiz sonucunda şu anlaşıldı, aslında müzakerenin yerini alacak hiçbir şey yoktur. Askerlerimizin sivil hassasiyetini anlatmaya çalıştık. Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz.' dedi.

ABONE OL
10 Mart 2022 13:22
Rusya Dışişleri Bakanı: Müzakereler önemli ama Ukrayna kendi halkını ‘sivil kalkan’ olarak kullanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuleba’nın basın toplantısına başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, genel olarak insani konuların ele alındığını belirterek, “Biz genel olarak Türk arkadaşlarımızın inisiyatifiyle insani konuları ele aldık. Askeri birliklerimizin sivillerin zarar görmemesi için ne tedbirler aldığını açıklamaya çalıştık. Sivilleri bölgesel savunma güçleri denilen gruplar tarafından kalkan olarak kullanılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı günde bir kaç defa bildiriler sunuyor, biz aynı zamanda Rusya tarafının insani koridor açılması önerisini tekrarladık” dedi.

Asıl sonuçların müzakerelerden çıkacağını ifade eden Lavrov, “Güzergahlar aslında durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor. Sivillerin tahliye olabilmesi amaçlanıyor. Meslektaşlarımıza şunu da hatırlatmak istedik, son müzakerede Rus tarafı kendi taleplerini detaylı şekilde sundu. Ukrayna tarafı da bu taleplere cevap verilebileceğini belirtti. Müzakerelerin sonuç vermesini ve beyanda kalmamasını istiyoruz. Bütün taraflarının çıkarları dikkate alarak çözüm olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Lavrov ayrıca zirve kararının Putin ile Erdoğan’ın görüşmesinde alındığını söyledi. Lavrov, “Bugünkü görüşmede şu anlaşıldı. Müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yok. Diğer ülkelere saldırmayacağız. Ukrayna’da Rusya’ya yönelik doğrudan bir tehdit ortaya çıktı. Uzun yıllar uyarıda bulunduk kimse bizi dinlemedi” ifadelerini kullandı.

  • Lavrov’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
  • Bugünkü görüşmemiz sonucunda müzakerenin yerini alacak hiçbir şeyin olmadığı anlaşıldı.
  • Bu görüşme Türk tarafının teklifiyle yapıldı. Sayın Erdoğan’ın Putin ile yaptığı görüşme sonucunda bu karar alınmıştı.
  • Ukrayna krizinin çözümüne yönelik her girişimi destekleriz.
  • Bugünkü görüşmemiz sonucunda müzakerenin yerini alacak hiçbir şeyin olmadığı anlaşıldı İnsani konuları ele aldık.
  • Siviller gönüllü birlikler tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Bunlar biliniyor. İnsani koridor açılması planlanıyor.
  • Belarus’taki görüşmelerin çözüme ulaşmasını istiyoruz.
  • Ukrayna krizinin topluca, bütün tarafların çıkarlarını gözeterek çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerinin görüşlerinin de dikkate alınarak sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.
  • Ukraynalı meslektaşlarımız tarafından, ki bunu sürekli yapıyorlar, herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yerlere saptırmamalarını istiyoruz.
  • Biz Rusya tarafının günlük insani koridor açılması önerisini tekrarladık. En etkili ve en güvenli güzergahların seçilmesini amaçlıyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP