Suriyeliler, en yoğun yaşadıkları kent olan Hatay’da iki sektörü tamamen ellerine aldı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, konuk olduğu programda Suriyelilerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İllerinde ikamet eden Suriyelilerin özellikle altın ticaretini ve inşaat sektörünü tamamen ellerine aldıklarını ifade eden Savaş, "Kendi bölgenize korumacılık yapmak faşistlik değildir" şeklinde konuştu.

Hatay'a yerleşen Suriyelilerin altın ticaretini ve inşaat sektörünü tamamen ellerine aldıklarını belirten Başkan Savaş, "Küresel ısınma, iklim değişikliği. İnsanları şehirlere göçmeye zorluyor. Aç kalan insan rejimle kavga ediyor. Afrika'dan da yarın bize gelecekler. Bu gittikçe çoğalacak. Bunun için önlem almak lazım. Kendi bölgenize korumacılık yapmak faşistlik değildir. Sadece tarımda değil, lojistik, inşaat sektörü, ticaret, uluslararası ticarette, özellikle altın ticareti ellerinde. İnşaatta ilerideler" şeklinde konuştu.
Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş
Açıklamasının devamında tarımda yüzde 74 bir daralma olduğuna dikkat çeken Savaş, "İnsanlar tarımı bırakıp şehirlere göçmüş. Girdi masrafları yükseldi. Gübre, mazot, tohum, fide fiyatları yükseldi. İnsanlar satarak girdi masraflarını çıkaramıyor. Suriyeliler daha ucuz çalışıyor. Esnafta da durum aynı şekilde. Arapça bildikleri için Orta Doğu'ya ticarette ön plana çıktılar. Hatay'da sosyolojik, psikolojik, ekonomik sorunlar gittikçe artıyor" ifadelerini kullandı.