reklam
reklam
World Press Federation
World Press Federation
Alarm Ertelemeye Son: Erken Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız?

Alarm Ertelemeye Son: Erken Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız?

keyifli uyuma rehberi

ABONE OL
3 Şubat 2022 17:19
Alarm Ertelemeye Son: Erken Uyanmak İçin Neler Yapmalıyız?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

>> Motivasyonunuzu Bulun>>

Uyku uzmanı Dianne Augelli, hastalarına neden erken kalma alışkanlığı edinmek istedikleri konusunda kendilerine dürüst olmaları gerektiğini söylüyor. Her gün alarmı ertelemek yerine sizi yataktan kaldıracak motivasyonu bulmanızın çok önemli olduğunu söylüyor.

 

>> Uyku düzeninizi yavaş yavaş değiştirmeye çalışın >>

Vücudunuza yeni düzene geçmesi için zaman verirseniz daha çabuk adapte olacaksınız. Augelli, uyanma saatinizi yarım saat öne çekmenizi öneriyor. Böylelikle vücudunuz zaman içinde erken kalkmaya alışacaktır.

>> Erken yatmaya kendinizi zorlamayın>>

Erken yatarsanız erken kalkacağınızı düşünüyorsunuz değil mi? Aslında pek öyle değil. Augelli, uykunuz gelmeden kendinizi uyutmaya zorlamak uykusuzluğa neden olduğunu söylüyor. Augelli, kendinizi yorgun hissettiğinizde yatağa girmeniz gerektiğini ve erken kalkmaya alıştıkça daha erken saatte uykunuzun geleceğini söylüyor.

>>Tutarlı Olun>>

Hepimiz haftasonları geç yatıp geç kalkıyoruz. Augelli’ye göre bu durum biyolojik saatimizi etkiliyor, buna da ‘sosyal jet lag’ deniliyor. Sosyal jet lag sağlığımızı kötü yönde etkiliyor ve erken kalkmayı zorlaştırıyor. Diyelim ki, haftasonları 10’da, hafta içleri 6’da uyanıyorsunuz. Aradaki 4 saatlik uyku farkından muhtemelen kötü etkileneceksiniz. Uyku uzmanı Kenneally, gün içinde uyumaktan kaçınmak için hafta içi ve hafta sonu uyanma zamanının arasında yarım saatlik fark olmasını öneriyor

>> Günışığını Kaçırmayın>>

Vücudumuz saati anlamak için ışığı kullanır. Eğer her sabah odamız aynı saatlerde ışık alırsa uyku düzenimizi ayarlayabiliriz. Uyanmadan önceki yarım saat gün ışığına maruz kalmak uyanmamızı etkilediği için yatağınızı cam kenarına koymayı deneyebilirsiniz.

>> Spor zamanını iyi ayarlayın>>

‘Uyumadan önce egzersiz yapmak uykunuzu kaçıracaktır. Spor yaptığımızda enerjik hissederiz. Örneğin 10’da uyumayı planlıyorken 9’da spor yaparsanız büyük ihtimal uykuya dalamayacaksınız.’

>> Uyumadan önce telefona bakmayın>>

Elektronik cihazlarımız sirkadiyen ritimimizi ve melatonin hormonu salınımını etkileyecek ışık yayıyorlar. Bu da uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Uzmanlar, yatmadan bir-iki saat öncesinde ekrana bakılmaması gerektiğini söylüyor. Eğer bakmanız gerekiyorsa da mavi ışık koruyucu gözlük takmanız tavsiye ediliyor.

>> Yatmadan önce yemek yemeyin>>

Yatmadan hemen önce yemek yemek mide ekşimesine sebep olabilir. Bu da hem uykunuzu böler hem de sabah uyanmanızı zorlaştırır. Yediklerinizi sindirmenize zaman tanımak için yatmadan önce yemek yememelisiniz.

>> Kafein alımını azaltın>>

Gün içinde çok fazla kafein tüketmek de uykumuzu kötü etkiliyor.

Peki günde ne kadar kafein almalıyız? Augelli, günde 400 miligramı geçmememiz gerektiğini söylüyor. Eğer ki kafeine daha duyarlıysanız günlük kafein alımınızı en az 100 en fazla 300 miligram arasında tutmalısınız.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP