reklam
reklam
World Press Federation
World Press Federation
Yuvarlak masada 28 Şubat mutabakatı

Yuvarlak masada 28 Şubat mutabakatı

6’lı masanın “güçlendirilmiş parlamenter sistem” gündemli toplantısı 5 saat sürdü. Uzlaşılan metnin ilan edileceği tarih için “28 Şubat” gibi darbeyle özdeşleşen bir günün seçilmiş olması ise tartışma yarattı.

ABONE OL
14 Şubat 2022 09:07
Yuvarlak masada 28 Şubat mutabakatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş gündemi ile 6 muhalefet liderinin buluştuğu yuvarlak masadan 28 Şubat’ta kamuoyu ile paylaşılacak ortak bir mutabakat çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ıslak imzalı ortak açıklamasında “Yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüştük ve 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşılmasında mutabık kaldık” denildi. Altı başkanın anlaştığı yol hartiasının ise 28 Şubat’ta açıklanacak olaması tartışma yarattı.
Necmettin Erbakan’ın başbakan, Tansu Çiller’in başbakan yardımcısı olduğu 28 Şubat 1997’de yapılan Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla hükümete ordu ve bürokrasi merkezli darbenin yapıldığı gün 6 muhalefet liderinin mutabakat açıklayacak olmasının tesadüf olmadığı değerlendirmeleri yapıldı. Kılıçdaroğlu ise bir sonraki toplantının tarihinin 28 Şubat olarak belirlenmesinde özel bir anlam olmadığını ifade ederek “Bir sonraki toplantı için hazırlıklar yapılması gerekiyor. O açıdan mümkün olan en uygun zamanı belirledik. Yoksa bir hafta sonraya mart başına da bırakabilirdik. Ama hazırlıkların o güne yetişebileceği düşünüldüğü için 28 Şubat olarak belirledik” dedi. Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan muhalefetin, siyasi partilerin görüşmesinin tabii olduğunu belirterek, “Ancak niyet belli olunca, bu tablo, eski Türkiye’ye dönüş özleminin fotoğrafıdır. ‘Erdoğan gitsin de ne olursa olsun, ideolojilerimizin/görüşlerimizin farklı olmasının bir önemi yok’ demenin adıdır. Milletimiz en iyi hakemdir” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP