DOLAR

32,5091

0.18%
EURO

34,8414

0.32%
ALTIN(gr)

2.491,03

1,18%
BİST 100

9542.68

1,18%
reklam
reklam
World Press Federation
World Press Federation
Sebze ve meyvede büyük vurgun! Tarladan markete gelene kadar fiyat 15 kat artıyor
  • Çilingir Haber
  • Ekonomi
  • Sebze ve meyvede büyük vurgun! Tarladan markete gelene kadar fiyat 15 kat artıyor

Sebze ve meyvede büyük vurgun! Tarladan markete gelene kadar fiyat 15 kat artıyor

KDV indirimi sonrası da fiyatlarda bir düşüş olmadı, aksine bazı marketler fırsatçılık yaparak fiyat artırdı. Özellikle sebze ve meyvede büyük bir vurgun yapılıyor. Tarladan 2 liraya çıkan salatalık komisyoncu, tüccar ve marketin üstüne koyduğu karla vatandaşa kilosu 25-30 liradan satılıyor.

ABONE OL
17 Şubat 2022 10:53
Sebze ve meyvede büyük vurgun! Tarladan markete gelene kadar fiyat 15 kat artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarladan 2 liraya çıkan salatalık, iki komisyoncu ve bir tüccarın elinden geçtikten sonra markete 16-18 liraya giriyor. Market kendi kârını üzerine koyarak kilosunu 25-30 liradan satışa çıkarıyor. Üretici ise “Biz direkt olarak markete ürünü satamıyoruz. Büyük bir rant var ve bu zinciri kırdırmazlar. Fiyatlar hallerde belirleniyor. Market de kârını koyunca fiyat bu oluyor” diyor.

Bir üreticinin malını direkt olarak markete satmasının da mümkün olmadığını söyleyen Ömer Demir “Belli lobiler var. Hiçbir üretici, direkt olarak markete ürün satamaz. Antalya hali, İstanbul hali ve market… Bu zinciri bozdurmazlar. Çünkü büyük rant dönüyor. Normal şartlarda direkt markete satış olsa ve marketler de cüzi miktarda bir kâr payı ile satsa 2 TL’lik salatalığı vatandaş 8 liraya alabilir” dedi.

Marketlere kesilen cezaların da caydırıcı olmadığını söyleyen Demir “Marketlere kesilen cezayı o market yine vatandaşa ödetiyor. Resmen kâğıt altında gider gösteriyorlar” ifadesini kullandı.

Marketlerin kendi aralarında fiyat belirlediği konusuna da değinen Demir “Bu o kadar ayyuka çıktı ki, marketlere ceza bile kesildi. Halciler ile marketler de iş birliği içinde, fiyatlar ortak belirleniyor. Diyelim domateste bu yıl çok iyi verim alındı. Ürün bol… Dolayısıyla fiyatın düşmesi gerekiyor. Ama vatandaşa yansımıyor. Üreticiye de yansımıyor. Aradaki kâr market ve haldeki komisyoncular arasında bölüşülüyor. Kısacası verim fazla ise bundan market ve komisyoncu nemalanıyor” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP