reklam
reklam
World Press Federation
World Press Federation
Bakan Soylu tek tek anlattı! Rakamlarla Suriyeli gerçeği

Bakan Soylu tek tek anlattı! Rakamlarla Suriyeli gerçeği

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye vatandaşlığına alınan Suriyeli sayısının 84 bini çocuk olmak üzere 194 bin olduğunu söyledi. Soylu ayrıca Türkiye’de 700 binin üzerinde de Suriyeli çocuk doğduğu açıkladı.

ABONE OL
18 Şubat 2022 10:29
Bakan Soylu tek tek anlattı! Rakamlarla Suriyeli gerçeği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gelir gelmez sağlık taramaları yapılıyor. Daha sonra kamplara alınıyor. Millî Eğitim Bakanlığından Diyanet İşleri Başkanlığına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından bütün kurumlarımıza kadar bunlarla ilgili Türkçe dâhil olmak üzere bütün uyum çalışmaları başlatılıyor. 2021 sonu itibarıyla Türkiye vatandaşlığına alınan Suriyeli sayısı, 84 bini çocuk olmak üzere 194 bin. Türkiye’de 700 binin üzerinde de Suriyeli çocuk doğdu.

Suriye’den gelişler karakter değiştirdi. Daha önce iç savaşın olduğu bölgelerden gelenler vardı. Son zamanlarda kaçak olarak yakalayıp mülakat yaptıklarımızın önemli bir bölümünün ekonomik kriz sebebiyle Şam ve çevresinden gelenler olduklarını görüyoruz. Şam tarihin en büyük ekonomik sıkıntılarından birini yaşıyor. Çok ciddi bir göç hareketi var. Bu yıl Suriye sınırımızda engellediğimiz sayının yüzde 20-25’ini Şam bölgesinden gelenler oluşturuyor. Ekonomik gerekçelerle Türkiye’ye kaçak girenleri direkt kampa alıyoruz. Geçici koruma statüsü; savaş bölgelerinden gelenlere sağlanan bir statüdür. Şam’dan gelenlere bu statüyü vermeyeceğiz.

3 milyon 700 bin Suriyelinin sayımı yapıldı. Yüzde 71,01’ni bize verilen adreslerde bulduk. Bunu iki ayda yaptık. Bütün Suriyelilerin cep telefonları bizde var. İstediğimiz zaman irtibat kurabiliyoruz. Onlara da diyeceğiz ki; iki ay askı süreniz var, bildirmezseniz pasifize olacaklar. Yani hiçbir şeyden yararlanamayacaklar. Bu güncelleme meselesi dönem dönem yaptığımız bir iş. Bu sefer fillî ve fiziki olarak güncelleme kabiliyetini de ortaya koyduk

Afrika’dan Türkiye’ye kaçak geliyorlar, girdikten sonra pasaportlarını yırtıp atıyorlar. Yakaladığımızda ‘Filistinli’ olduklarını söylüyorlar. Pasaportları olmadığı için uyrukları belirlenemiyor. Şimdi yeni bir uygulama başlattık. Kendi parmak izi sistemimizi Afrika’daki bütün büyükelçiliklere gönderdik ve bugün itibarıyla başladık. Oradaki sistemi jandarma ve polis sisteminde de entegre ettik.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP