reklam
reklam
World Press Federation
World Press Federation
Rusya’nın SWIFT sisteminin dışına çıkarılması, ülkenin 400 milyar dolarına ulaşmasını engelleyebilir!
  • Çilingir Haber
  • Dünya
  • Rusya’nın SWIFT sisteminin dışına çıkarılması, ülkenin 400 milyar dolarına ulaşmasını engelleyebilir!

Rusya’nın SWIFT sisteminin dışına çıkarılması, ülkenin 400 milyar dolarına ulaşmasını engelleyebilir!

Uzmanlar; Rusya Merkez Bankası'nın 84 milyar dolarlık Çin yuanı bazlı menkul kıymete sahip olduğunu, bunun dışında kalan yaklaşık 400 milyar dolarlık rezervin elektronik kayıt olarak Batılı varlıklarda olduğuna dikkat çekiyorlar. Uzmanlara göre, Rusya bu varlıkları hareket ettiremeyebilir.

ABONE OL
28 Şubat 2022 14:57
Rusya’nın SWIFT sisteminin dışına çıkarılması, ülkenin 400 milyar dolarına ulaşmasını engelleyebilir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya Merkez Bankası’nın 84 milyar dolarlık Çin yuanı bazlı menkul kıymete sahip olduğunu ancak bu tip varlıkların küresel piyasada pek işe yaramadığını belirten Manukyan, “Belki Çin ile altın swapı yapılabilir ya da yuan cinsi menkullerin swapı olabilir” dedi.

Ancak bunun dışında kalan yaklaşık 400 milyar dolarlık rezervin aslında bir elektronik kayıt olarak Batılı varlıklarda olduğuna dikkat çeken Manukyan, “Bunun hareket ettirilemiyor olması rublenin desteklenmesini zorlaştırıyor. Yani dolar, euro, pound satarak rubleyi destekleyemiyor. İkincisi, piyasada birileri, yükümlülüklerini tamamlayamadığı için açıkta kalacak. Bunun yaratacağı fonlama problemi olabilir küresel piyasalarda, onu takip etmek lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Petrol ve buğday fiyatlarının bu gelişmeler üzerine doğal olarak zıpladığını, bunların SWIFT hamlesinden ziyade Ukrayna içindeki gelişmelerden etkilendiğini belirten Manukyan, “Piyasaların ilk tepkisi çok kötü değil çünkü görüşmeler de devam ediyor ama dediğim gibi bir fonlama problemi yaşanması durumunda tüm varlık sınıflarında dalgalanma olabilir. Şu an için altında bir yükselişten ziyade dolara erişim çabası görüyoruz” dedi.

SWIFT açıklamasından sonra, Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezerv varlıklarını yönetmesine ilişkin daha önemli bir hamle geldiğini, AB ülkelerinin Rusya Merkez Bankası ile olan tüm işlemleri yasakladığını aktaran Enver Erkan, “Bu aynı zamanda Banka’nın dış finansal varlıklarının dondurulabileceği anlamına geldiğinden stratejik bir müdahale. Aynı zamanda Rusya Merkez Bankası’nın swap işlemleri kanalını da kapatması ve dış rezerv kaynaklarını kısıtlamayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya Merkez Bankası’nın dış finansal işlemlerden koparılmasının büyük önemi olduğunu, çünkü yabancı rezervlerin büyük bölümünün G-7 ülkelerinde bulunduğunu vurgulayan Erkan “Rusya’nın bu varlıkları dondurulursa ciddi bir finansal kilitlenme ve banka şoku yaşanması potansiyeli var” dedi.

SWIFT kısıtlaması belli oranda para transferini zorlaştıracağından ticaret gelirlerinin rezerv katkısını sınırlandıracağına işaret eden Erkan, “Rezervlere erişimin sınırlanması çok ayrı boyutta bir sıkıntı ve rubleyi savunmayı güçleştiriyor. Rusya ciddi anlamda ekonomiyi kilitleyerek belli bir dönem daralma yaşayacak görünüyor” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP