reklam
reklam
World Press Federation
World Press Federation
Başkan Erdoğan’dan Ukrayna mesajı: İstanbul’da devam etmek istiyorlar

Başkan Erdoğan’dan Ukrayna mesajı: İstanbul’da devam etmek istiyorlar

ABONE OL
19 Nisan 2022 10:36
Başkan Erdoğan’dan Ukrayna mesajı: İstanbul’da devam etmek istiyorlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Taraflar, İstanbul’da devam etmek istiyor. Başkan Erdoğan, büyükelçilerle iftar buluşmasında Mescid-i Aksa hassasiyetini hatırlattı ve Ukrayna krizinde tarafların İstanbul görüşmelerini devam etmek istediklerini açıkladı.

Başkan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen iftarda büyükelçiler ile bir araya geldi. Erdoğan, iftar sonrası yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu:

19 ÜLKEYE AŞI YARDIMI: Bugüne kadar 19 ülkeye 6,3 milyon doz aşı hibesi yaptık. İçinde yerli aşımız Turkovac’ın da olduğu 4 milyon 870 bin doz aşıyı Afrika’ya hibe ettik.

UKRAYNA KRİZİ: Ukrayna ve Rusya’nın Dışişleri Bakanlarının bir araya gelmelerini temin ettik. Tarafları yüz yüze müzakerelerini sürdürmeleri amacıyla İstanbul’da misafir ettik. Bu görüşmeler sayesinde taraflar somut ilerleme kaydetti. Ancak Buça’dan gelen görüntüler, çabalarımıza gölge düşürdü.

TARAFLAR MÜZAKERE İSTİYOR: Her iki taraf da İstanbul’daki görüşmeleri ilerletmekten yana olduklarını belirtiyor. Sayın Zelenski ve Sayın Putin ile düzenli telefon görüşmeleri gerçekleştiriyorum. Tespitlerimi, değerlendirmelerimi ve beklentilerimi doğrudan ve samimiyetle söylüyorum. Kalıcı barışın tesisi insanlık adına yapılmış en hayırlı girişimlerden biri olacaktır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunmasıyla birlikte diyalog yoluyla barışın gerçekleşeceğine inanıyorum.

DÜNYA 5’TEN BÜYÜK: Ukrayna savaşı adil bir dünya düzeni kurma arayışımızın ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha gösterdi. Dünya 5’ten büyüktür diyerek BM Güvenlik Konseyi reformu çalışmalarımız anlaşılmış oldu. Türkiye, NATO içerisinde gereken dayanışmayı göstermiş vazgeçilmez müttefik olduğunu defalarca ispatlamıştır.

AB UYARISI: AB üyeliği Türkiye’nin stratejik hedefi olmayı sürdürmektedir. Savaş, enerji başta olmak üzere Türkiye’nin AB için ne denli stratejik konumda olduğunu göstermiştir. Tam üyelik perspektifimizi esas alan somut adımları AB’den atmasını bekliyorum.

BÖLGESEL SORUNLAR: Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta istikrara öncelik veriyoruz. İşgal edilmiş Azerbaycan topraklarının kurtarılmasıyla bölgemizde önemli bir fırsat yakalandığı kanaatindeyiz. Komşumuz Ermenistan’la normalleşme sürecimizi samimiyetle sürdürüyoruz. Tarihi, kültürel ve beşeri bağlarımızın olduğu Balkanlar’da yeni gerilimlerin önüne geçilmesi, istikrarın muhafazası için gayret sarf ediyoruz. BAE, İsrail başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleriyle yakaladığımız ivmeyi korumakta kararlıyız.

ABD YİNE YENİ DÖNEM: ABD ile tesis ettiğimiz stratejik mekanizmanın işlevsel hale gelmesinden de memnunuz. Tüm Asya kıtasıyla ilişkilerimizi güçlendiriyoruz.

ÜRDÜN KRALI İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede, ramazanda İsrail’in müdahalesiyle Filistin’de yaşanan olayların üzüntü ve endişe verici olduğunu belirtti.

SURİYELİLERİN ONURLU DÖNÜŞÜ İÇİN UĞRAŞIYORUZ

Erdoğan, konuşmasında Suriye konusuna da değindi: “Türkiye 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye geçici ev sahipliği yapmaktadır. Tek başına bırakılmış olsak da Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Trörle mücadelemizi sürdürüyoruz.”

KUDÜS’TE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ

Başkan Erdoğan, Mescid-i Aksa’da yaşanan saldırılara da tepki gösterdi: “Mescid-i Aksa’da yapılanları gördünüz, gördük, görüyoruz. Bu bizler için gerçekten bir üzüntü kaynağıdır. Bundan sonraki süreçte temenni ederim ki, bunları bir daha yaşamayız. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa ve Kudüs-ü Şerif hassasiyetimiz tüm dünyanın malumudur. Gerilimin daha fazla tırmanmaması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP